AKTUÁLIS HELYZET (VIII., XI., XIV., XXI., kerület)
2015. április 15. írta: ovodak

AKTUÁLIS HELYZET (VIII., XI., XIV., XXI., kerület)

Miért tiltakoznak XXI. , XIV. , XI., VIII., kerületben:

Csepel:

"Többen itt Csepelen azért küzdünk, hogy vonják vissza az óvodák egyesítésére vonatkozó határozatot, és szakértői, pedagógiai, szülői egyeztetésekkel készítsék újra elő. Majd ennek bevezetésére időt hagyva, a gyerekek érintettségét is elkerülhetnénk. Sajnos azonban még mindig csak a létszám hat rájuk, egyébként lenéznek minket :(

Zugló:

"A munkáját szakmailag és emberileg jól végző és megfelelő légkört teremtő óvodapedagógusok helyzete bizonytalanná válna, leterheltségük növekedne. A személyi háttér megbomlása közvetlenül érzelmileg is érinti gyermekeinket."

Újbuda:

"Azt kellene végre megérteni, hogy amennyiben a "KONCEPCIÓ" bevezetése miatt a jelenlegi kis óvodák leendő helyettes vezetői csoportban is dolgozni fognak óvónőként a jövőben, az
1. egyrészt a nevelői, pedagógiai munka rovására fog menni mindenképp, his
z egy ember két ennyire más funkciót párhuzamosan nem tud ellátni lelkiismeretesen és tökéletesen, még akkor sem, ha esetleg 3 helyettese is lesz..
2. a helyettes vezető érdekkülönbségben lesz óvónőként magával (egy vezető irányítja, terelgeti stb. az óvónőket, hogyan fog tudni elvonatkoztatni attól, hogy ő óvónő is egyben???)
3. a jelenlegi óvodavezetőknek óriási szerepe van az óvodai munkaközösségben óhatatlanul felmerülő problémák, viszályok, nézeteltérések, félreértések elegyengetésében, az óvodapedagógusok munkájának segítésében (főképp a kezdő óvónők tekintetében fontos ez, de a már sokat tapasztalt óvónők is szembesülhetnek olyan problémákkal, amelyek megoldásához külső szemlélő tanácsára van szükségük), az óvodapedagógusok munkájukban való pozitív megerősítésében (ha ezt nem kapják meg, rövid úton ki fognak égni!), az egész óvodai közösség nyugodt, kiegyensúlyozott, vidám és biztonságos légkörének kialakításában. (A mi óvodánk légköre Molnár László berobbanásáig ilyen volt.) No, erre a jövőben sem idejük, sem energiájuk, sem lehetőségük nem lesz majd az ún. helyettes vezetőknek. Hát így nem fogjuk észrevenni mi szülők és a gyermekeink a változást..... HMHM!??
"

Józsefváros:

 

További információk, megjelent írások:

Tv2; ATV, RTL KLUB -ból riportjaink:

"CSEPELEN ezért hallgatnak/hallgattak.... nem akartak a szavazás előtt balhét,mert akkor sokan másra szavaztak volna!

http://www.csepel.hu/anyagok/dokumentumtar/Testuleti_anyagok/2012/1008/21kerKtJkv2012.10.08.pdf

Ennek a 10. oldalán alul megtalálható az a 2012.X.8.-i (2,5 éve volt!!) képviselő testületi határozat, ami szerint meg kell vizsgálni az óvodák összevont működésének lehetőségeit 2013. július 1.-től..
• Ha ez már 2012 évvégén felmerült akkor azóta nem sikerült volna összehozni egy konszenzust ha akarják? Miért aludt el ez az ügy, hogy aztán derült égből villámcsapásként 2015 januárjában bukkanjon fel újra tarthatatlanul rövid határidőkkel?! Nem lehetne újabb 3 évre altatni a dolgot?
• Ha ez így volt akkor a 2014/07/04 -es szerződéskötésű ÁROPnak ehhez mi köze van? (Amire hivatkozva 40 milliót vissza kell fizetni ha nem csináljuk meg..)
http://kozbeszerzes.hu/ertesito/megtekint/portal_14708_2014/ "

"Nem fogom itthonról nézni, hogy pár hónap alatt tönkreteszik a több tízéve fennálló gyermekbarát pedagógiai programot! És érzéketlennek sem születtem, hogy ne vegyem észre más fájdalmát, és ne érezzem azt, küzdenem kelljen értük. Irigylem azokat, akik a jövőbe látva el tudják dönteni....a gyermekeinknek mitől lesz jobb!"

Egyesített óvodában dolgozó óvónői beszámoló:

"Óvoda összevonás?
Annak idején én is átéltem egyet. Költséghatékonyságra hivatkozva tették.
Az óvodavezetőket beküldték csoportba dolgozni, így a mindennapi teendők mellett a gyerekek között is helyt kell állniuk, ami így elég embert próbáló, hiszen megnövekedett a feladatuk.
Azt ígérték, hogy az óvoda programján nem változtatnak. Ez részben maradt is, de a helyi óvodai programunk módszertani útmutató lett és írtak egy új programot, melybe minden óvoda sajátossága lett egybefoglalva.
Éppenséggel azt nem mondhatnám, hogy az óvónők papírmunkája csökkent. Megváltoztatták a gyerekek képességeinek mérőrendszerét, amit a mai napig tökéletesítgetnek, ami nem rossz, csak egyre bonyolultabb.
Az addig elfogadott nevelési terv, féléves/éves értékelési rendszerünk, melyet a csoportok életéről írtunk, az már nem volt számukra megfelelő. Az idők folyamán egyre többet és többet másképp és bővebben kérnek. A módosításokat már alig bírjuk követni.
Azt mondták átjárhatók lesznek az intézmények. Ha valaki nem szeretne az egyik óvodában dolgozni, az nyugodtan kérvényezheti másik oviba helyezését. Közben persze kiderült, hogy mégsem olyan könnyen megy az. Elég huzavonás, főleg ha szembesítik az alkalmazottat a tagóvoda-vezetővel.
Az óvodavezető vagy helyettese egy évben egyszer vagy jobb esetben kétszer kilátogat ellenőrizni az óvodákat. De ennek ellenére nem látnak bele például a tagóvoda-vezető attitűdjébe, hogy miként vezeti az óvodát, milyen a hangulat a munkatársak között.
A pszichológusi és logopédusi rendszert is megbolygatták. Sajnos egyre kevesebb időt töltenek el egy-egy óvodában, mert több óvodába is ki kell járniuk, minimális időt töltenek nálunk. A karbantartás is nehézkes, ha bejelentjük a hibát, pl. elromlott egy csap, akkor sokáig kell várni, mire kijönnek javítani. Amíg volt gondnok, addig könnyebben megoldódott, de most már..... sajnos amitől féltek, az valós :( "

MÁSIK:

"Az összevonás elött két óvodának voltam a vezetője.
Függetlenítve dolgoztam 16 éven keresztül,majd visszaavanzsáltak tagóvodavezetőnek ami azt jelentette,hogy a kötelezőóraszámomból ami 32 óra volt abból 24 órát csoportban voltam és 8 órában láttam el az adminisztrációt .Ami nem volt elég mert bőven kidolgoztam még 8 órát.24 óra : 5 nappal az azt jelenti ,hogy 4.8 órát voltam a csoportban.A váltom rengeteget volt egyedül ,mert telefonhoz ,sürgös adminisztrációs munkát kellett végeznem.Étkezések adminisztrálása,csekkek könyvelése,óvónök munkaidejének ellenőrzése,adminisztráció ellenörzése,dajkák munkájának ellenörzése,leltár,hóvégi zárások stb.Beíratkozások ,kapcsolatok az önkormányzattal,gondnoksággal,beszerzések ezek elkönyvelése.
Arról nem is beszélve,hogy a rengeteg fénymásolás amit a főóvodának és magunknak is kellett .Hogy képbe legyen a történésekkel a főóvodavezető,természetesen az addigi óvodatitkáromat elvették,nekem kellett intézni mindent.Arról nem is beszélve,hogy a főóvodához utazni kellett busszal és vissza. Még jó ,hogy ismét el kezdtem vezetni igy sok időt spóroltam ezzel,na de ez az én kontómra ment.

Az ,hogy nem lesz semmi változás a csoportokban az óvónők között.Azt kell látni,hogy ha vezető tagóvodavezető lesz onnan az egyik csoportból el kell menni egy óvónőnek,tehát leépítés.Itt még az úgynevezett átfedési idővel is szórakoztak vagyis amikor mind két óvónő a csoportban van.Ez az idő 11 óra és 13 óra között van általában.Öltöztetés,levegőzés,séta,megfigyelések étkezés,mosdóhasználat,fektetés altatás.

Az óvónők kötelező óraszáma amit csoportban kell tölteni 6 és fél óra.Tehát a tagóvodavezető nincs annyit a gyerekekkel monjuk 4 nap 5órát és egy nap 4 órát.Ez attól is függ mekkora az intézmény a mienké 5 csoportos volt.Ellenőrizték az önkormányzattól,hogy reggel 6 és 7 között hány gyereket hoztak,majd 17 és 18 óra között hány gyerek volt.Azt hitték,hogy az óvónők ott ülnek többen a gyerekekkel. Nem ismerték a lépcsőzetes munka kezdés és befejezés fogalmát.Vagyis egy óvónő várta a gyerkekeket 6-7 ig,majd este 17-18 óra között pedig szintén egy óvónő volt.Addig úgy osztottam be az óvónőket,hogy aki kis csoportosokkal van a váltója hamarabb jöjjön be (10 órakor) a középső és nagycsoportosok óvónői pedig délután 1/2 ll illetve 11-re.De az összevonásoknál ez is változott.

Aztán egy őrült számitással a 10 óvónő helyett kiszámoltak 9 és 1/2 -et.Spórolásképpen ami azt jelentette mivel kevesebb úgynevezett ölelkezési időt engedtek a csoportokban (2 órát amikor mind két óvónő bent van).Igy az egyik csoportban egy óvónő volt és délután mindig más ment a kötelezőóraszámát letudni.Gondolhatja milyen volt a stabil óvónőnek és a csoportba járó gyerkeknek amikor az összevonásoktól is félnak amikor át kell menni a másik csoportba ,másik óvónőhöz.egyébként ez a "budafoki-nagytétényi modell".

Perzse egy kicsit ezen is változtatniuk kellett ,de öszintén ki az aki óvónönek 1/2 állásban elmegy ?Ha bármilyen kérdése van szívesen válaszolok ! Csepel volt a mintaképem most mivé lett ?Sajnálom !Akárki akármit mond a Fideszes városvezetések lépték meg ezt a leépítéseket.Azért sietnek ezzel az egésszel,mert ,ha nem folyik le adott időre az eljárás akkor nem léphetik meg szeptemberi kezdéssel.Arról nem is beszélve pályáztatni is kell azt meg kell jelentetni,majd egy hónap határidő után a pályázatokat elbírálják nevelőtestület,kultúrálisbizottság ,szülői szervezet (véleményezheti),majd testületi döntés.Nem könnyü procetúra.

Bocsika ,hogy ilyen hosszúlére engedtem ! De dühit ,ha az óvikat akarják szétverni. Sok sikert és kitartást kívánok Önöknek !"

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ovodak.blog.hu/api/trackback/id/tr457371240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása