Miért tiltakozunk...
2015. március 30. írta: ovodak

Miért tiltakozunk...

Az óvodák egyesítésével kapcsolatban íme egy dokumentum, amiben Fazakas Gergely apuka által összeszedett gondolatok vannak, hogy miért is küzdünk az átszervezés ellen...

Vágó Irén- Oktatáskutató- és fejlesztő Intézet

http://www.ofi.hu/tudastar/ovodai-intezmenyrendszer

Az óvodák szakmai munkájának színvonalára aligha van pozitív hatással, ha egyetlen felelős vezető irányítja az egymástól távol levő telephelyeken működő 10–15 vagy még annál is több óvodai csoport, 30–40 óvónő, összesen 60–80 közalkalmazott tevékenységét és közel félezer olyan gyerek fejlődét, akik közül talán egyet sem ismer személyesen.

Bár az óvoda-összevonások az intézményrendszernek már egyharmadát érintették, a mintákba bekerült intézmények további 10 százaléka néz hasonló változások elé a következő egy-két évben. Eközben az óvodák alig tizedének sikerült önállóvá válnia, növelnie szakmai, gazdasági autonómiáját. A rapid szerkezeti átalakulások – túl azon, hogy feszültségeket keltenek elsősorban az óvodapedagógusok és a szülők körében, és megterheli az óvodák és fenntartójuk közötti viszonyt – megnehezítik a helyi nevelési program bevezetését. Az új helyzethez való alkalmazkodás folyamatában az óvodák a már működő program átigazítására, esetleg gyökeres átírására kényszerülnek, elindult fejlesztési folyamatok megszakadnak, a szakmai munka színvonala legalábbis átmenetileg mindenütt visszaesik.

A bejegyzés trackback címe:

https://ovodak.blog.hu/api/trackback/id/tr247318888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása